Avatar FanFiction

Odborné konzultace, měření času na Pandoře

Od , 12.Pro 2010 v 0:36 , zařazeno v Diskuse

Zdravím 

Hledám někoho na případné konzultace, zejména v oblasti odborných záležitostech, například v různých vědních odvětvích, jeko například inženýstvý (technologie používaná lidmi apod.) dále například geologie, antropologie a mnoho dalšího. nevíš prosím tě o někom, o komkoliv, kdo by se vyznal v nějakém specifickém oboru a byl by ochoten poradit? děkuji mnohokrát. 

Vlastik 28.11.2010 ve 2:05

No jestli je to pro realisticnost pribehu, je tam mnoho ruznych oboru a Pandora je vedecka utopie. Ja cerpam z Prirucky pro preziti. Chystam sadu clanku a analyz Navi, kde rozeberu soustavu ACA a Polyfema, atmosferu a gravitaci Pandory, oblekani Navi, srovnani anatomie, objem mozkovny vs. inteligence atd. V prvni clanku se asi dozvime, jak velke ma Neytiri vlastne oci :-)  

Xiraxis 28.11.2010 ve 3:05

Ach tak… no tuto příručku mám taktéž (anglickou i českou) bohužel žádná mi nenapoví, jak pracuje geolog a jaké nástroje a (hlavně) stroje využívá… jak se vlastně zjistí kde jsou ložiska rudonosné horniny Unm120 atd..:)

Ano.. rád bych učinil příběh co nejvíce realistický a velice nerad, ba dokonce bytostně nesnáším, když si musím nějaké informace, tak říkajíc, cucat z prstů… už při psaní povídky Jednonohý skokan jsem se zasekl a začal uvažovat nad několika aspekty, zejména těmi, které jsem uvedl ve vysvětlivkám (vyjma Yerika, to je dohledatelné slovo užívaný Na’vi, tedy těch, kterému říkám národ Lotaya, poněvadž se domnívám (zejména proto, že jsem nepřítel uniformity, tedy, kanonizace celku podle jednoho vzorku), že Pandora naskýtá mnoho Na’vijský národů (a jsem si jist, že i ras), které, se vzájemně liší nejen kulturou, ale i životními premisami a v neposlední řadě jazykem) Zejména ‘Modré oko’ nad tím jsem uvažoval, i když přiznávám a kvůli čemuž se i stydím, ne příliš dlouho. 

V podstatě nevím jak Na’vi měří čas, sice někdo může namítnout, že neměří, tedy alespoň přinejmenším ne tak důsledně jako my, a to na hodiny, minuty, vteřiny atd. Ale ne dny a noci jej určitě měří, poněvadž se mění rytmus… což vede k další otázce, zda-li by čas měřili na měsíce (resp. Ekvivalent) či roky… zde narážím na jednu věc, že nevím jak je to v tropech (koneckonců v tropických oblastech se čas nedělí na čtvero ročních obdobích, jak je to v mírném podnebním pásu, nýbrž na období sucha a dešťů – což je ale dáno cirkulací vzduchu podmíněnou slunečním zářením a výměnou nad mořskými plochami atd… ale Pandora je jiná… jaký vliv má gravitace Polyphema a ostatních měsíců na podnebí a i to že Pandora je samotný měsíc… krom toho jsou tu ještě slunce Rigel Centaurs B a Proxima Centauri, jsou sice nepoměrně dál, nicméně i ony mohou ovlivňovat…) Navíc je tu ten fakt, že dělení ročních období přišlo ruku v ruce se zemědělství, kdy sázení a sklizeň musela být přesně časově dána pro co největší výnosy a už tento argument svědčí o tom, že národ na úrovni lovců a sběračů nepotřebuje dělit období na měsíce či roky… nicméně změny podnebí (resp. období dešťů a sucha) může ovlivňovat migraci lovné zvěře, anebo ne? Nevím mám málo informací… a nevím jak je nalézt… 

Mohu editovat svoji povídku? 

Tedy… teď by mě zajímala práce geologů pro účely další povídky… tady by se hodilo zmínit, že mé příběhy nebudou lineární a na sebe navazující… každá povídka bude o něčem jiném s jinými protagonisty a s jinými příběhovými ploty (tedy zápletkami) lineární je můj projekt, kde jsem v pasti zejména díky podobným otázkám… a tímto se omlouvám, že jsem se tak rozjel… 

děkuji 

Vlastik 28.11.2010 ve 4:26

Dobré ránko

Navrhuji pokračovat klasickým emailem, formou odpovědí.
V krátkých zprávách bez historie na FF se za chvíli ztratíme a jejich kapacita je omezena.
 
Příběh je Vaše autorské dílo, admin max. opraví drobné gramatické chyby.
Editovat můžete dle libosti i zpětně, ale bylo by fér na větší změny upozornit v komentáři
a trochu je zdůvodnit. Ne vše v linii člověk odhadne správně předem.
 
Jako fanda jste se na psaní vyzbrojil znalostmi a realitou Pandory, to mě příjemně potěšilo,
že to berete tak vážně. Podle mě by ale v popředí měl být především pěkný příběh,
dobře napsaný, s charismatickým hrdinem, podepřený logikou i událostmi,
ale ne zase tolik, aby se ze sci-fi příběhu stala suchá literatura faktu.
 
Geologie apod. – internet je dnes téměř bezedný, myslím, že co najdete volně
po webech přírodovědeckých škol nebo odborných článcích, Vám bude stačit
a příliš technických detailů bude na úkor příběhu. A něco si vymyslet stejně musíte.
 
Nad měřením času jsem se také zamýšlel, viz věk Neytiri (zrovna) 18 let – jak to Cameron zjistil. Vaše Modré oko mi to jen připomnělo, opravdu musí mít někaké cykly jako přelety měsíců nad Pandorou nebo stínů měsíců přes Polyphea, což ovlivňuje asi světlo a záření, gravitaci a tím i sopečnou činnost a počasí, období dešťů, migraci fauny apod. – to jste odhadl dobře. Zrovna toto asi ukáže až Cameronova kniha o Pandoře.
 
Pokud planeta nemá vychýlenou osu jako Země, nejsou patrná roční období. Planeta v geologické minulosti mohla dostat zásah rudonosným asteroidem, což ji učinilo jediněčnou v soustavě. V tropech je vyrovnané klima a vlhko – fauna neměla vývojově důvod podporovat třeba srst, jen vlasy proti úpalu. Podobně jako na Zemi dinosauři neměli srst a ptakoještěři neměli peří, dokud nebyl důvod přizpůsobit se zimě.
 
Vaše povídky: Je jen na Vás, jestli bude příběh lineární s jedním hrdinem jako u mě (román), nebo se budou proplétat osudy různých kmenů a kultur, to má svůj potenciál originality každého příběhu, ale je těžké pokaždé začínat od nuly s novým hrdinem a snažit se mu u čtenáře získat přízeň (antologie povídek).
 
Já sosobně mám raději seriály, ale je i spousta lidí, kterým Avatar jako film připadal dlouhý.
 
Viděl jste film Za nepřátelskou linií ? Sestřelený kopilot stíhačky nad Bosnou musí přežít sám proti všem. Divák se stotožnil s jediným hrdinem a film byl od začátku do konce zajímavý a napínavý. Ve druhém díle už je tuctové komando jdoucí proti drogovému kartelu a děj i zajímavost se vytratila kvantitou. Přece jen každý se na film dívá hlavně jako jedinec se svými osobnímu zkušenostmi a názory a spíše se tak vžije do role jedince nez skupiny: Jak bych já na jeho místě konal a přežil.
 
Proto se držím jednoho hrdiny, kterého postupně vymodeluji a připravím mu cestu na Pandoru.
Původně jsem chtěl nechat přežít jednoho vojáka vyhozeného Tsuteyem z raketoplánu ve větvích
a sledovat jeho cestu zpátky na základnu. Ale chtěl jsem více originality. Aby to bylo jinak.
Oříšek představovala jedovatá atmosféra Pandory bez těla Avatara, ale vymyslel jsem jiný scénář.
 
Naplánoval jsem 3 pozemské úvodní díly paralelně s filmem a už je jich 14 :-)
To protože rozepisuji přítomnost a děj, aby vyprávění nebyl jen dějepis, ale i pocity a akce.
No, jestli se Vám můj styl trochu líbí i nelíbí, přidejte mi komentář.

Rád s Vámi podiskutuji či poradím, budu-li moci.
S pozdravem Vlastik

Xiraxis 28.11.2010 ve 5:32

Děkuji. 
Ano to zajisté, a když tak učiním, budu tak i anoncovat přes komentář. 

Zajisté… taktéž i já ctím ‘příběh především’, nicméně, jak jsem již předeslal; nerad si něco vymýšlím jen tak, aniž bych to nemohl podložit alespoň nějakým logickým vysvětlením. Konec konců, příběhy s uvěřitelnými aspekty je přeci jen…. nenapadá mě vhodný výraz… uvěřitelnější snad. Přesto však ano, je důležité podřizovat příběhu všechny eventuality a to i ty technické a zde se dostáváme ke konfliktu logika kontra cit. Pevně však věřím, že když se to zvládne a ukočíruje (což není nic lehkého, ba dokonce se nebojím to nazvat poněkud jadrněji, tedy; není to žádná to prdel), vyrýsuje se z toho vyvážený fantastický příběh s puncem uvěřitelnosti. 

Ano… na internetu hledám jak divý, nicméně informace jsou mnohdy… skoupé, ale zde spíše hraje roli ten fakt, že prostě na něm neumím hledat a vždy se dostanu na stránky nějaké firmy, která nabízí služby pro úpravu terénu :)  

Ano i zde je tu ta potíž, jež pramení zejména z toho, že nikdo nikde neuvádí žádné specifikace; pro měření času na Pandoře se vše odvozuje od podoby eliptické dráhy Polyphema a jeho rychlostí na ni, jestli je slunce ve středu té dráhy, či nikoliv? (je umístěno k nějaké straně) ovšem taktéž i elipsa a rychlost samotné Pandory… to jsou informace, které jsem nikde neviděl… jistým vodítkem je program zvaný Celestia (http://www.shatters.net/celestia/), kde po stažení Addonu (jsou k dispozici tři) můžete v aplikaci najít Polyphema s měsíci, včetně Pandory. Jeden Addon který implmentuje tento fiktivní systém Jamese Camerona je nepravděpodobný, poněvadž tvůrce vložil Pandoru příliš daleko od Polyphema, ovšem druhý je pravděpodobnější, třetí se mi nepodařilo aktivovat.. V druhém Addonu můžeme vidět, že Polyphomva elipsa kolem slunce je zploštělá se sluncem (ACA) uprostřed jedné poloviny elipsy, z čehož vyplývá, že Polyphemus je v jednom momentě od slunce čtyřikrát dál, než v bodě, kdy je mu nejblíže… což by ale znamenalo značné klimatické změny v určitých periodách a to velice markatní. Co se týče samotné Pandory v této aplikaci tak jsem vypočítal, že rok tam trvá cca dva a půl roku pozemských a den cca 33,4 hodiny a tyto údaje, respektive Pandorský rok a den jsou několikrát vzpomenuty na fóru www.avatar-forums.com, Ale kde tyto údaje, podle kterých naskriptoval addon, tvůrce vzal? Dokonce, když jsem se na výše zmíněném fóru ptal, odkud informace o délce dní a roku mají, nikdo neodpověděl. Zde hold nezbývá než čekat, jestli tvůrci tyto informace nepustí. (Já doufám, že ano, poněvadž tato informace může, ale i nemusí, být zásadní). 

Ovšem zde nastává jedna otázka. V Colector’s ultimate Edition, v jejíž v bonusech, nepoužitých scénách (Dreamhunt), lze nádherně vidět, jak Polyphemus pluje po nebi, jako třeba náš měsíc, zatímco okolní krajina je statická… ale to co vím o měsících, tak jejich rotace je uzamčená ke své planetě, to jest; Polyphemus by měl být vidět z jednoho místa být neustále na jednom místě nehledě na čas. A To mě zaráží, může za rotaci měsíce, ostatní měsíce… nevím o tom, že by měsíce, třeba Saturnu rotovaly kolem své osy. 

Ano, taktéž porost mě zaráží, Fauna jej prokazatelně nemá… ale proč se tedy Na’vi mohou tímto pyšnit? Ano zde se tu naskýtá odpověď v podobě vítěství citu nad logikou :) prostě to vypadá mnohem lépe, než kdybychom měli co odčinění se skinheady :) Ale i zde může být jedno vysvětlení… Pandora je sice vysvětlena jako klimaticky více, či méně jednotná (Camerone proč? Lamentuji) zejména díky své atmosféře, avšak je velmi tektonicky činná (kvůli slapovým silám Polyphema a ostatních měsíců). Z čehož se dá usuzovat, že je ‘roztříštěna’ na tektonické desky, podobně jako země a ty desky do sebe naráží a tím dají vzniknout horám, ale i velehorám.  Jak víme, s nadmořskou výškou klesá teplota, tlak atp. a tak tam mohou být oblasti plné ledu, sněhu a až do kostí se zakusujícího mrazu. 

Zde s tebou taktéž souhlasím. Eklektický děj čtenáře mate. Nicméně je to z osobních důvodů; potřebuji si od linearity příběhu odpočinout a nacvičit si na povídkách mikrokosmos kapitoly, poněvadž zde mám největší problémy, díky níž můj primární projekt stagnuje. Takže čtenářům zatím poskytnu jednokapitolové příběhy bez, anebo s malou spojitostí, lineárně na sebe nenavazující. Doufám, že to není problém. 

Ano, zatím jsem měl čest si přečíst první povídku, nebo respektive kapitolu :)  

Děkuji


Napsat komentář