Avatar FanFiction

AVATAR 2 bude až v roce 2020

Od , 24.Kvě 2017 v 18:55 , zařazeno v Novinky

James Cameron odhalil plánované termíny premiéry
již řadu let očekávaného pokračování filmu AVATAR:

Avatar 1 … 11.12.2009 (pátek, předpremiéra čtvrtek Londýn)
Avatar 2 … 18.12.2020 (pátek)
Avatar 3 … 17.12.2021 (pátek)
Avatar 4 … 20.12.2024 (pátek)
Avatar 5 … 19.12.2025 (pátek)avatarmoving

Jak je vidět, Cameron opět sází na předvánoční sváteční atmosféru a s tím spojený zvyk lidí více utrácet. Původní film nestíhal v termínu dokončit a premiéra se opakovaně odkládala, protože naše planeta v tehdejší době prostě nedisponovala kapacitou dostatečně výkonných a kvalitních animačních studií, která by vyhověla požadavkům tak náročného režiséra, jakým je James Cameron. Natočeno bylo materiálu na 2 filmy, přípravy byly velkolepé (mnohé modely a kostýmy zůstaly nevyužity, např. boty velikosti 60 pro Jakea), některé scény natočeny dokonce hned ve 2 dějových linkách, ale nakonec vlivem tlaku vysokých a stále rostoucích natáčecích nákladů, tehdejší nejisté návratnosti animovaných a tedy spíše pohádkových než vážných komerčních filmů (vzpomeňme, že mnohé animované projekty tehdy svá studia položily a ta zkrachovala, např. nadějné studio Square r.2002 propustilo 125 lidí poté, co krásný, ale drahý Final fantasy natočený za 138mil.U$ vydělal jen 84,7mil U$), byl nucen podobně jako v předchozím velkém projektu Titanic udělat řadu kompromisů, dílo spojit do jednoho celku i za cenu výrazných střihů v ději (např. úvodní scéna v baru byla hotová) a konečně uvést film do kin.

atokirina
Film měl díky bombastické reklamě úspěch, už 25.1.2010 předběhl tržbami v kinech Titanic a stal se nejvýdělečnějším titulem. V době svého vzniku překonal tržbami 2mld.U$, k dnešku se tržby za práva, nosiče a reklamní předměty blíží již 3mld.U$. Dne 7.3.2010 na 82. ročníku udělování Oskarů z 9 nominací proměnil jen 3 cenné sošky za výpravu, kameru, efekty, další ceny pak byly Zlaté glóby za nejlepší dramatický snímek a za režii, následovalo 10 cen Saturn. Oscary mu paradoxně vyfoukla jeho bejvalka Katrin Bigelow s válečným snímkem Smrt čeká všude o pyrotechnicích v Iráku, získala jich hned 6, politicky v té době vhodné téma, dnes průměrný film na 1 akční skouknutí. Neproměněná cena  za režii a za podle mě skvělý soundtrack zesnulého Jamese Hornera (1953-2015) jistě zamrzí.

avatar-game-1

Současně s filmem byla do prodeje uvedena 3D hra AVATAR: The Game několik dnů před filmem, aby byla na pultech obchodů  k prodeji hned po shlédnutí filmu, dokud jsou potenciální hráči naladěni na tu správnou pandorskou vlnu a touží se do kouzelného světa Naviů vrátit. Zkušený Ubisoft dostal od Camerona k dispozici hotové 3D modely použitých reálií z filmu a mohl se tak soustředit na děj a modelování prostředí. Pokud se vám to zdá trochu podobné hře FarCry 2, nemýlíte se, obě hry používají stejný engine. Hra se tak bohužel drží ducha těchto her a druhé části filmu, je tedy spíše hrou válečnou (rychlou střílečkou) než krásnou adventurou, takže si krásy Pandory moc nevychutnáte a na svádění navijských dívek loveckými dovednostmi taky zapomeňte. Začínáte jako mariňák na základně a po seznámení s prostředím se zapojíte do děje, který vás v určitém bodě donutí si vybrat, zda dál budete bojovat za Nebešťany nebo se přidáte na stranu lidu Navi. Díky popularitě filmu byla hra dostatečně prodejná a zisková, ale krom hezké grafiky nepřinesla nic převratného a hratelnost byla spíš průměrná. Spolupráce Camerona s Ubisoftem však neskončila, takže s uvedením filmu Avatar 2 se můžeme těšit na další Avatarovskou 3D hru. Termín uvedení ve srovnání třeba s populární řadou FarCry 5 (2018) ale určitě nebude před samotným filmem, takže na konkrétní podrobnosti (krom opakovaně slibovaného hlubšího pohledu do Avatar universa či nové inovativní technologie) si musíme počkat také další 3 roky.

Avatar

Proč byl Avatar tak úspěšný?
Může za to několik málo, zato velmi důležitých věcí:
- zkušený režisér, který věděl, co chce a šel si za tím
- špičková animace prostředí a postav
- herecké obsazení a výkony
- výborná emotivní  hudba
- nová 3D technologie přišla ve vhodnou dobu jako něco nového a zajímavého
- dostatek peněz je základem každého projektu
Zkuste některou komponentu z tohoto mixu odstranit a zbude průměrný film.

avatar-prechod

Nepoužitou stopáž Cameron i díky skvělým kino tržbám během půl roku zčásti dokončil a o 8,5 min. delší 3D verzi filmu pak diváci mohli shlédnout 27.8.2010 v USA a 2.9.2010 v Německu a dalších zemích s titulky. Součástí prodloužené stopáže je jiný začátek filmu, např. původně vystřižená scéna v baru, pozemský sklepní bejvák Jakea s odpadní trubkou uprostřed, bratr Jakea v krematoriu, prostřílená navijská škola, přílet Neytiri na Seze k hnízdu ikranů, nádherná scéna lovu sturmbeastů (nav.talioang) z hřbetu ikranů i smutná smrt raněného Tsuteye. U nás se prodloužená verze filmu nepromítala, no alespoň se některá kina pro velký zájem vrátila k původní verzi.

avatar-tsutey

Film se promítal ve 2D a 3D verzi současně, poměr návštěvnosti byl 3:1 ve prospěch 3D verze, která byla tou dobou novou technologií a motivovala mnohá kina inovovat své vybavení na 3D promítání. Nejlepší kvalita byla k vidění v kinech formátu IMAX, zde na webu najdete recenzi. Později se film promítal i v tzv. 4DX kinech s aktivním prostředím, jako natáčecím křeslem, větrem, vůněmi apod. Dnes se o 3D filmech často mluví jako o slepé vývojové větvi a k dalšímu rozvoji dojde až s větším zlomem v projekční technologii bez nutnosti 3D brýlí a kalibraci polohy vzhledem k obrazovce.avatar-panasonic-packNa nosičích DVD a BluRay se film objevil rok poté, ale pouze v 2D verzi. DVD 3D filmy nepodporuje (jen 2 úhly záběru) a na BluRay měla po 2 roky výhradní licenci firma Panasonic, která je dodávala jako bonus ke svým novým 3D televizorům, takže koupit 3D Avatar oficiálně nikde nešel.

avatar-panasonic

Do prodeje se roku 2011 dostala i 3-disková verze DVD a BluRay nosičů s původní i prodlouženou verzí filmu, doplněná o bonusový materiál (celkem 8h s 45min. nepoužitých záběrů) o natáčení ve volitelných vrstvách (divák mohl postupně odkrývat 3 vrstvy od náhledu po finální rendering), dokumenty z natáčení a především nedokončené scény v surovém stavu, např. souboj Jakea s Tsuteyem o Neytiri, snový obřad, odlet lodi Venture Star se zážehem motorů, těhotenství Neytiri a další.

avatar-3disc

Že bude pokračování, bylo po úspěchu prvního AVATARa jasné. Kuj železo, dokud je žhavé. Je škoda, že se první film nerozdělil na 2, kde první část by byla navijská a druhá akční válečná. Spousta potenciálu a materiálu tak zůstalo nevyužito a nedokončeno. Ale Cameron se poučil a další pokračování už plánuje po 2 filmech. Mluvilo se hned o 2 navazujících pokračováních, která se budou natáčet souběžně a premiéry budou rok po sobě. Pokud jste doufali, že 3 roky poté v roce 2012, jak bylo oznámeno, uvidíme další pokračování titulní dvojice hrdinů, mýlili jste se. Ani další termíny 2015, 2016, 2018 nevyšly a nyní to vypadá na rok 2020. A 11 let poté je už hodně dlouho, žhavé železo dávno vychladlo a na scéně je dnes spousta konkurenčních titulů. Velmi dobře se daří třeba studiu Marvel s akčními komiksovými hrdiny.

ptaci

Mám obavy, že Avatara postihne stejný megalomanský komplex jako kdysi ságu Vetřelce, kde Cameron půvabně navázal na první díl a film dějově a technologicky nádherně rozvinul, a který chamtivá studia ve 3. díle zabila tím, že film tak překombinovala, že se měnil režisér, scénář a děj, závěr filmu, všichni hrdinové zemřeli a nakonec to málem ani nedospělo konce. Naprosto zbytečná smrt hlavní hrdinky Ripleyové tak ukončila normální sled děje a 4. díl byl již experiment mimo. Autoři si to zřejmě uvědomili, tak ji ve 4. pokračování opět vzkřísili klonováním infikované krve vč. embrya a trochu geneticky vylepšili. Na plánovaný seriál na Zemi už samozřejmě nedošlo. Nebýt mutací Alien vs. Predator, Vetřelec by si už na plátně od té doby ani nevrznul. Naštěstí se ke kořenům vrátil režisér původního filmu Alien (Ridley Scott) s filmem Prometheus (2012, recenze zde na webu) a právě v těchto dnech máte možnost vidět po 5 letech jeho druhé pokračování z plánované trilogie, pod názvem Alien Covenant, které dějově předchází slavnému filmu Alien z roku 1979 a vysvětluje biologický původ Vetřelce, nechybí ani tradiční krvavá vyvražďovačka posádky lodi nebo android či rovnou dva. A cizí havarovaná vesmírná loď z prvního Aliena zde funguje i létá, živého uvidíme i jejího legendárního Gigerova obřího pilota včetně vysunutí dalekohledu. Ale zpět k Avataru…

alien-ship

Pokračování Avatar 2 se má odehrávat v mořském prostředí a Avatar 3 pak ve vesmíru. Součástí by měli být přeživší postavy Jake, Neytiri, Moah a možná ožijí i další jako vědomí Grace. Představitelka princezny Neytiri (Zoe Saldana) mezitím 8.12.2014 porodila dvojčata, tak se trochu děsím, že v pokračování sebou bude na plátně tahat děti (koho zajímají otravná děcka, když chceme vidět krásnou pandorskou přírodu a akci) a děj nabere styl rodinné ságy místo pokračování hledáním domova a boje o svobodu. Koneckonců v nedokončených záběrech je Neytiri s Jakem těhotná. Co však určitě zůstane, je konflikt s chamtivými pozemšťany, to je vždy vděčné téma někoho zastřelit.

avatar-deleted-bed-scene

Také Cameron chce ke svému Avataru natočit prequel. Avatar 4 by tak měl být jakýmsi Avatarem nula, kde se dozvíme o výsadku na měsíc Pandora, budování základny Pekelná brána, Quaritch dostane svůj šrám na obličej a možná bude i navijská škola. A protože je toto téma velmi vděčné a obsáhlé, natáhne se děj přes dva díly na Avatara 5, takže jejich premiéra bude opět rok po sobě.

avatar-skola-deti

Je mi líto, že se pokračování netočila stylem malý kousek děje za 3 roky, už by tu byly 3 filmy. Jake by hledal pro svůj lid nový domov, možná jiný prastarý strom v dosahu známých lovišť nebo třeba jeskyni, možná by obsadil opuštěnou základnu pozemšťanů, kterou udržuje několik věrných lidí, kterým bylo dovoleno zůstat. Nebo si postaví na novém místě domky ve stylu školy. On je teď Oloeyktan a rozhodnutí je na něm, lid mu věří a půjde za ním. A je také dost možné, že mu to nebešťané zase přijdou zbourat a pomstít se. Na oběžné dráze mají loď a zbraní dost (Avatar 3?).

venture-star-1920x1200

Po smrti Cameronova dvorního skladatele filmové hudby Jamese Hornera (22.6.2015 se zabil ve svém malém letadle ve věku 61 let) není jasné, jakým směrem se bude ubírat hudební pozadí filmu. Přiznejme si, že i díky Hornerově hudbě je Avatar tak jedinečný a bez jeho not by neměl svou něžnou duši. Je otázkou, zda před smrtí stihl něco vytvořit pro další filmy, na čem by navázal jeho nástupce. Tak skromný autor jistě na něčem pracoval, nebo se některé jedinečné skladby převezmou z původního filmu a upraví pro nový děj.

james-horner

Cameron k filmu sliboval román, který by rozvedl děj nad rámec filmu a umožnil dalším spisovatelům navázat na jeho svět Pandory. Ani toho jsme se ani po letech slibů nedočkali a práva pro komerční pisatele nebyla uvolněna. Pro filmová studia taková práva vedle megafilmu netvoří žádný podstatný příjem a proto je pro ně zbytečné se tímto zabývat.

avatar-team

Je tu příliš možných možná. Zbývají nám proto jen naše a podobné zahraniční fanfiction stránky, než k nám tak za 3-4 roky doletí posvětelným šnečím tempem meteroritu novinky z Pandory a přinesou osvěžení tématu…

avatar-city


Napsat komentář

2 Komentářů k tomuto příspěvku