Avatar FanFiction

Originální scénář v překladu, jaké by to mohlo být..

Od , 12.Led 2012 v 22:02 , zařazeno v Překlady

Str. 1

ZVUK BUBNŮ, z velké vzdálenosti, stoupající hlasitost.

SETMĚNÍ:

LETÍME mlhou, dole se nejasně míhá prales.

HLAS (z pozadí)
Když jsem ležel ve veteránvké nemocnici a můj život byl v troskách, začalo se mí zdát o létání.

Nyní jsme velice nízko nad pralesem, rychle plachtíme, zvuk bubnů GRADUJE až do ZLOMU –

HLAS (z pozadí)
 Dříve nebo později,se musíte probudit…

STŘIH:

VENKU – MĚSTO – NOC

PIŠTĚNÍ BRZD auta, které STŘÍHÁ SCÉNU, odhalování –

JAKE SULLY, zjizvený a zanedbaný válečný veterán, sedící na obouchaném invalidním vozíku z uhlíkových vláken. Je mu 22, jeho oči jsou zatvrzelé rozvážností a ostražitostí z bolesti snášené roky.

Jake se dívá do výšin města. VLAK MAGLEV PROSVIŠTÍ nahoře na vyvýšených kolejích, naproti od záplavy křiklavých reklam.

JAKE (z pozadí)
Páteř vám dají dohromady, když máte peníze. Ale ne za veteránskou výsluhu, ne tady.

Semafor se rozsvítí a Jake se pohybuje s davem, roztáčejíc kola jeho vozíku. Většina lidí má DÝCHACÍ MASKU na ochranu před toxickým vzduchem. V ZÁBĚRU NA DLOUHÉ ZÁSTUPY je to pochoudující proud anonymních, izolovaných duší.

UVNITŘ – JAKEOVO APARTMÁ -NOC

Pokoj je těsná kóje, jako vězeňská cela, odpovídá záchodkům Boeingu 747. Úzké lůžko, z obrazovky na stěně je v pozadí slyšet –

HLASATEL
Bengálský tygr, vyhynulý před více jak stoletím, se vrací. Tato naklonovaná mláďata tygra v Pekingské ZOO jsou…

Str. 2

Jake pracně svléká kalhoty – kolébá se na stranu, tlačí je dolů přes boky, pak se zase na houpe na druhou, a dokola.

Jeho nohy jsou bílé a ochablé. Docela k ničemu. Ale paže má potetované a vypracované. Na rameni má výrazné tetování “Born loser” (Zrozen poražený)

JAKE(z pozadí)
Stal jsem se mariňákem přes všechny těžkosti. Abych byl bit kladivem na kovadlině života. Řekl jsem si, že obstojím ve všech zkouškách co vůbec může člověk zvládnout.

Jake zápasí s kalhotama dlouho.

STŘIH:

UVNITŘ – HLUČNÝ BAR -NOC

Není to typ místa kam byste vzali vaši matku.

Nachazíme Jakea poblíž kulečníkového stolu jak BALANCUJE na vozíku, přední kola má ve vzduchu, zatím co drží panáka tequily na čele. PŘIHLÍŽEJÍCÍ, včetně několika dalších invalidních veteránů TLESKAJÍ a POKŘIKUJÍ.

Jake vezme sklenici, KOPNE do sebe panáka za jejich povzbuzování.

Na obrazovce přes celou zeď běží Mistrovství světa – v BĚHU mužů na ?antilopích?(antelope) nohách.

ZÁBĚR Z BLÍZKA NA OBLIČEJ – Jake, sledující to co nemůže mít. V obličeji má kamenný výraz.

JAKE( z pozadí)
Řekněme si to na rovinu. Nechci vaše slitování. Znám svět, je to chladnokrevná děvka.

Jakeovy oči se otáčí, – V ZORNÉM POLI vidí bar mezerama v davu. MUŽ u baru na židli uhodí ŽENU se kterou tam je. Tvrdě. Žena se krčí, ale on ji drží za ruku, křičí, zvedl pěst. Věčná scéna. Lidé se dívají pryč.

ZÁBĚR Z BLÍZKA NA OBLIČEJ – Jake – nedívá se pryč

JAKE( z pozadí)
Jestli chcete rovnocenné zacházení, tak jste na špatné planetě. Silní loví bezmocné.

NAPJATÝ POHLED NA JAKEOVU RUKU jak se odráží od kol a rozjíždí vozík.

ZÁBĚR SE POHYBUJE S NÍM jak jede vpřed.

 

 

Toto je malý kousek  scénáře, který jsem zkusil přeložit. Chtěl bych zjistit jestli by byl zájem o pokračování překladu. Jak jsem psal v diskusi, není to zrovna uhlazený text. Snažil jsem se hodně držet originálu a nic nevynechat. Hlavně popisy míst a událostí, které jsou poměrně barvitě popsány. Snad se to bude alespoň někomu líbit, třeba budu pokračovat… :-)

(originál je ke stažení zde )


Napsat komentář

5 Komentářů k tomuto příspěvku

  • avatar
    Martin

    Mě osobně se to líbí velice.Klidně bych to četl celé tak jak to překládáš.Ale musím přiznat film Avatar jsem si v kinech nechal ujít což mě mrzí,protože když něco natáčí Cameron tak je to záruka kvalitní práce,a nejvíce se mi líbí ten příběch doslova dech beroucí s kterým se člověk tak snadno stotožní a rozumí mu.A všemu co je v něm obsaženo.Řekl bych že vize budoucnosti v tomto podání je možná.Všichni víme jak se ke své planetě chováme a nikdo s tím nic neudělá,my svou matku zabijíme a až bude dokonáno bude pozdě ptát se!!!! Pandora:divukrásný nedotčený svět,nebezpečný a přesto tak zranitelný že si člověk přeje aby byl vzdálen ne 6 ale 100 000 světelných let aby ho lidé nikdy nenašli.Ještě že existuje někdo kdo umí zřít hlavní hrdina v podání Sama Worthinghtona který byl vinikající v Terminator Salvation,a tady je prostě skvělý.Nepřeháním když řeknu že usínám a vstávám s myšlenkou jaké to musí být najít nový svět pochopit ho a najít v něm sám sebe.Člověk při sledování děje doslova dýchá s hlavním hrdinou a k tomu je tu Neytiri bez které by Jake nemhl být tím kým je.V příběhu mu několikrát zachrání život stojí při něm a nepřestává mu věřit i když ji neřekl vše co věděl,ale Jake to nemá lehké a musí hrát na obě strany.Nechce stratit svou lásku a zároven nechce aby byl svět lidu Na’vi zničen.Vše má rozhodnout závěrečný boj a on musí být připraven.Pro mně je Avatar film číslo jedna a dávám mu 10/10.Ano na takovéto dílo se chodí do kina a stojí to za to.Osobně jsem si koupil tří diskovou edici na DVD,a ve full HD v Dolby Digital je to super.A soundtrack k filmu to je taky pecka jj James Horner netřeba představovat.Všechno začíná a končí na Pandoře jediná pořádná věc za kterou stojí se porvat.Je to všechno jedna obrovská síla,Extáze a Nirvana dohromady,prostě neuvěřitelný fantastický svět který jednou okusíš a už se ho nechceš nikdy vzdát.Nedávno jsem byl v kině na filmu Prometheus.Film to není špatný,jenom mu trochu shcází jaksi rozvinutější děj a autoři sázejí spíše na efekty než příběh samotný.Ano to je dnešní trend efekty efekty a zase efekty,ale to podstatné co člověka vede k tomu aby se podíval znovu a znovu tam prostě schází.Pak je to jednou a dost.Ale Avatar je v tomto ohledu jiný a za to ho chválím nejvíce.Jen tak se neokouká a pokaždé vede k zamyšlení nad sebou samým nad naší civilizací,smyslem života který vedeme co vyznáváme v co věříme a jak se k sobě chováme.A pravda je taková že nebešt’ané se nenaučí zřít.

  • avatar
    Xiraxis

    Tato idea se mi líbí velice, osobně mě nyní napadlo, co kdyby jsme se dohodli a třeba se na tom podíleli všichni (každý svůj díl), ovšem je to jenom návrh, pokud ovšem je toto sólo akce, držím všechny palce a těším se na výsledek :)

    • avatar
      DiGGiT

      Sám bych mohl překládat pěkně dlouho, rád bych se podělil o toto břímě ještě s někým, šlo by to pak rychleji a byla by šance, že se vůbec někdy dočkáme konce překladu. Sám bych se asi neodhodlal pokračovat. Kdybys měl zájem, tak se můžemě na tom nějak domluvit a pokud by se i někdo další přidal…

  • avatar
    Randomka

    Dobrá práce Diggite, musím říct ;-) Stejně tak se mi líbí Vlastikova převyprávěná verze. Web to určitě oživí…

  • avatar
    Vlastik

    “Překlad scénáře – ukázka” by bylo asi kratší.
    Nadšeně jsem si přečetl Tvůj překlad a musím říct, že text vnímám takto jinak než když zápasím s anglickým originálem. Snadněji a rychleji se to čte. Asi by bylo více lidí, co by uvítali kompletní český text. Zaujal mě natolik, že jsem zkusil kousek převyprávět vlastními slovy v dalším článku, posuď sám.