Avatar FanFiction

Roboti z Terminátora realitou

Od , 24.Pro 2012 v 4:33 , zařazeno v Videa

Jestli Vás fantastické záběry robotiky ve filmech Terminátor režiséra Jamese Camerona v době svého vzniku fascinovaly a představovali jste si, jaké to asi bude v budoucnosti, kdy taková technologie bude možná, pak vězte, že právě začíná, s příchodem nových technologií a materiálů, jak to dokazují následující prototypy:

DARPA Drones and Robots

A stejně jako ve filmu i v našem světě je vyvíjí především armáda:

New Military Technology 2012
U.S Military's Robot Soldiers by Boston Dynamics BIGDOG Robot
DARPA Building Real Life Terminators Military Robots
DARPA – AlphaDog Legged Squad Support System (LS3) Field Testing [720p]
U.S Army's Cheetah Robot 18mph

Zatím se jedná o protoptypy, s omezeným energetickým zdrojem a inteligencí postačující tak akorát na řízení podvozku. Ale jejich tvůrci se rychle učí. Už pochopili, že další kolo už nevynaleznou a sama příroda měla na vývoj svých technologií miliony let, tak proč trochu neopisovat, co prošlo evolucí, přežilo a funguje.

Bude dalším krokem nahrazení kovu bio-materiál, pracující na energetickém principu efektivního spalování uhlíku s kyslíkem? Místo krokových motorů a serv tichá a energeticky úporná stahují se svalová vlákna?

Což takhle, aby se nový umělý mozek robota sám vyvíjel a učil? A bude to pak ještě robot nebo už syntetik ?

Dnes už víme, že anorganická chemie za určitých příznivých okolností a dostatku času produkuje složité organické sloučeniny. Život na cizích planetách tak třeba není ojedinělým zázrakem stvoření, ale logickým výsledkem souhry podmínek. Otázka jiného inteligentního života ve vesmíru je tak statisticky spolehlivě zodpovězena: Nejsme sami !
 
Co když nejrozvinutější organická forma života, člověk, vědomě stvoří další část evoluce, syntetika ? Třeba je to logický a nezvratný vývoj každé civilizace ve vesmíru. Robot k tomu nepotřebuje mnoho. Stačí mu dát schopnost se učit a rozmnožovat…

Vzpomínáte na komiks z časopisu ABC: Vzpoura mozků ?
(Napsal Václav Šorel, kreslil František Kobík, ročník 22-23, rok 1977-79)
Zajímavě popisoval hierarchickou společnost robotů, kteří tajně nahrazovali lidskou civilizaci kovovými bratry. Padla tam zajímavá věta: “Všichni jsme věřili prvnímu zákonu robotiky: Robot se nikdy nesmí obrátit proti člověku. Jaký to však byl omyl…” Je přece logické, že vyvinutější druh nahradí méně vyvinutý.

http://www.rozhlas.cz/radiojunior/portal/_zprava/vzpoura-mozku-vysla-na-cd–1145319
http://audioteka.cz/vzpoura-mozku,produkt.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.newslab.vzpouramozku


Napsat komentář