Avatar FanFiction

Prometheus 3D – recenze

Od , 9.Srp 2012 v 1:21 , zařazeno v Recenze, Videa

Prometheus je dlouho očekávaná filmová sci-fi událost roku. Ridley Scott, režisér úplně prvního vetřelce, se vrací ke kořenům a natáčí film, jenž by měl odpovědět na mnohé otázky z filmu
o původu mimozemské lodi, mrtvého mimozemšťana u dalekohledu i samotného slizkého vetřelce.

Původně jsem chtěl následující hrubý text doladit, doplnit jména a udělat z něj standartní filmovou recenzi, jakou se chlubí mnoho skvělých blogerů, no asi na to nedojde, tak si to užijte syrové.
Ale pozor – kdo se rádi bojíte, nečtěte dál a spokojte se s trailery ;-)

Tak jsem včera 18.7.2012 navštívil v Olympii 3D film Ridleyho Scotta Prometheus a jsem nadšen.

Děj začíná podivnou sebevraždou humanoidního mimozemšťana kdesi v daleké minulosti, jejíž smysl pochopíme až na závěr filmu. V mracích mizí obří kosmická loď.

Vracíme se do roku 2089, kdy několik archeologů objevuje při vykopávkách různě staré skalní rytiny
s opakující se hvězdnou konstelací. Nová technika mapování vesmíru pak umožní identifikovat několik hvězdných soustav a výběr zůžit na jedinou s kyslíkovou planetou.

Pak už děj filmu poskočí na palubu mezihvězdné lodi, kde chvíli sledujeme, jak se jeden člen týmu, který nepotřebuje stázi, nudí na palubě lodi, provozuje sport, výuku jazyků a občas nakoukne přes neurální rozhraní do snů někoho spícího. Od této chvíle je film doslova nabitý novými technologiemi a speciálními efekty.

Loď dorazí k planetě a posádka se probouzí. Blond kočka z hibernátoru vyskočí a hned si klidně posiluje, jiná zase zvrací. Není moc času na tak skvělé vykreslení postav jako měly první 2 filmy vetřelců, možná i proto, že většinou nebudou žít dost dlouho, aby to mělo smysl. Ale děj jde rychle kupředu a proletíme se atmosférou i horami cizí planety. Po efektním přistání a breefingu, kde s hologramem umírajícího Weylenda se výsadek ve skafandrech a výsadkových vozidlech vypraví do nedaleké pyramidy s povědomou sochou na vrcholu. Mapovací laserové koule fungují skvěle a musím říct velice efektně, takže na palubě mateřské lodi se začíná rýsovat labyrint obrovské stavby.

Androidovi se podaří aktivovat holografickou historii a tak výsadek vidí, co se zde naposledy stalo. Jednoho běžícího mimozemšťana přepůlí zavírající se dveře a hle, opravdu zde leží fosilní tělo. Za dveřmi čeká nečekaně uchovaná hlava od toho těla, řada podivných nádob a sarkofág s motivy vetřelčí královny. Dodávám, že podoba mimozemšťanů je stejná jako ten, kterého nalezli v první filmu Vetřelec sedět s chobotem v křesle u dalekohledu a později dostal fanoušky označení Space Jockey.

Obrovská kamenitá bouře ale přeruší průzkum a většina týmu se s hlavou mimozemšťana vrací na loď. Skoro to nestihnou i ztratí nález. Vítr má takovou sílu, že odnáší vozidla a oni visí vodorovně na lanech. Vzduchem přitom létají malé i velké šutry, že přes ně skoro není vidět. V 3D kině musíte dávat pozor, aby jste také nedostali zásah šutrem :-)

Dva méně odvážní průzkumníci, co odešli dříve, paradoxně zabloudili a tak uvázli v pyramidě. Při bloudění najdou fosilní těla mimozemšťanů, kterým něco vyskočilo z hrudi a vyděsí se. Rozhodnou se raději stáhnout tam, kde už byli, než zkoumat neznámé prostory. Mikroklima se po otevření komory změnilo a z nádob začíná vytékat černý sliz.
Oba průzkumnící si záhy všimnou, že v jeho rostoucí vrstvě na zemi se něco pohybuje. Když se z něj vztyčí jakýsi had s otevírací hlavou, laškují s ním jako s mazlíčkem. Had je chvíli sleduje a pak zaútočí. Jednomu muži rozdrtí ruku a vnikne do skafandru. Marně se chytá za helmu, když ten tvor je uvnitř a krouží kolem jeho hlavy.
Při pokusu o odstranění na druhého vyprskne sprška kyseliny a propálí mu helmu. Pak už tam není nikdo, kdo by sledoval, co se stalo dál…

Kapitán lodi, dobře stavěný černoch, co má službu, si to totiž jde rozdat s posilující blondýnou a tak mu smrt obou vědců unikne.

Tato žena má na lodi speciální postavení, zatím nevíme jaké. Vlastní vybavený záchranný modul s prostředky na přežití na 2 roky a automatickou operační lékařskou jednotkou, jaké i na Zemi stojí majlant.

Na lodi zatím zkoumají hlavu. Přijdou na to,že chobot není anatomie mimozemšťana, ale jen bio forma ochranného obleku. Po odstranění “helmy” se objeví humanoidní hlava, jen větší než lidská. Elektrickým proudem zkoušejí mimické svaly a hlava otevře oči. Pak si všimnou, že hlava se pohybuje, i když vypnou proud. Jen tak tak stihnou hlavu izolovat, než exploduje. Mají aspoň vzorek DNA a při srovnání s lidskou objevují, že jsou si podobné.

Android navštíví skrytý hibernátor, jehož neznámý nájemník se ještě neprobudil. Získá nové instrukce, aby jednal. Z donesené nádoby z komory v pyramidě vezme vzorek černého slizu a nakazí jednoho vědce. Ten si to vzápětí rozdá se svou vědeckou přítelkyní v posteli. Druhý den po bouři se výsadek vypraví hledat své ztracené kolegy do pyramidy. Najdou v komoře mrtvé tělo a zjistí, že prostředí se změnilo a je nakažlivé. Vzápětí se nákaza projeví u vědce, co si připil s androidem. Rozhodnou se evakuovat, ale nejsou blondýnou vpuštěni na palubu. Její podmínkou je sterilizace a tak nakaženého vědce spálí plamenometem.

Android tajně sleduje záchrannou výpravu s dálkovou video podporou blondýny, ale neúčastní se jí, jde do katakomb pod pyramidou, kde jedna sonda nalezla dlouhou chodbu směřující mimo pyramidu. Odstřihne video spojení s blondýnou a otevře dveře. Vzápětí poznáváme prostory cizí kosmické lodi, tvary chodeb známé z Vetřelce, sklady plné nádob s černým slizem a kokpit podobný Space Jockeovi, jen křeslo s dalekohledem chybí. Po shlédnutí hologramu, co se zde stalo, vidí obrovské hvězdné mapy přes celý sál a pozná cíl mise lodi – Zemi. Jeden ze sarkofágů je stále funkční a mimozemšťan v něm, jak zjišťuje, stále žije!

Posádka na lodi zachytí video signál mrtvého vědce, jehož tělo nenašli, přímo před vstupem do hangáru a jdou si pro něj. Jenže vědec má všechny končetiny o 180 stupňů otočené jako pavouk a z rozbité helmy se na ně šklebí monstrum. Okamžitě zaútočí a začne posádku jednoho po druhém brutálně likvidovat. Nezabírají štřelné zbraně ani plamenomety, dokud ho nepřejedou transportérem. Vědkyni, co spala s nakaženým, je zle a při vyšetření zjistí, že je 3 měsíce gravidní, i když do teď byla neplodná a včera ještě ani nebyla těhotná. Android, který ji vyšetřuje, před ní tají výsledky vyšetření a násilím jí píchne seativa, aby ji mohl uložit do stáze. Žena ale v sobě cítí pohyb a je krajně nedůvěřivá, tuší, co v sobě má. Probije si cestu do záchranného modulu a při vědomí si nechá roboticky provést císařský porod. Co robot vytáhne, se má čile k světu a vůbec to není člověk. Spustí dekontaminaci…

Mezitím se probouzí poslední spáč a zjišťujeme, kdo to je, kdo je tajemná blondýna a co je skutečným cílem mise. Všichni včetně vědkyně se vypraví probudit stvořitele, jak říkají mimozemšťanovi. Jenže ten nemá dobrou náladu, když vidí lidi, androidovi utrhne hlavu a ostatní snadno zabije. Jediné vědkyni se podaří v tom zmatku utéct.
Mimozemšťan aktivuje loď, otevře se podlaha a vynoří se známé řídící křeslo s teleskopem. Prchající vědkyni vyfoukne tah motorů na povrch, kde se otevírá obrovský hangár. K lodi to už nestihne, tak aspoň varuje posádku, co se děje. Mimozemská loď odlétá a pilot nastavuje cíl vyhlazovací mise – Zemi.

Konečně pochopí, že toto není mateřká planeta mimozemšťanů, ale výzkumná vojenská základna. Občas jim také něco nevyjde a než začnou znovu tvořit, je třeba planetu vyčistit. Jejich planetu, Zemi! K tomu slouží ty nádoby s černým slizem. Odpojí záchranný modul, blondýna se na poslední chvíli evakuuje. Zbylí 2 členové posádky nastaví kolizní kurs s mimozemskou lodí, než jim uletí a nastaví motory na plný plyn. Jejich loď je vedle mimožemšťana maličká a je zničena, ale podaří se ji poškodit. Mimozemská loď padá k zemi a drtí vše pod sebou. Má tvar podkovy, známý z filmu Vetřelec. Po dopadu se pomalu převaluje na obě přeživší ženy ve skafandrech, které prchají. Brunetka upadne a její osud se zdá sečtený. Blondýna dál prchá. Jenže chvíle na zádech jí umožní myslet a odvalit se správným směrem. Prchající blondýna si vybrala špatný směr a je rozdrcena. Tmavovlasá vědkyně se ukryje mezi skaliska, o která se trup lodi zarazí. Jediná přežila.

Záběry havárie kosmické lodi si opravdu vychutnáte do nejmenších detailů, jsou monumentální a douhé.

Vědkyni dochází kyslík a vrací se do přistávacího modulu. Skrz okénko ve dveřích zjišťuje, že na ošetřovně její potomek přežil, našel si něco k snědku a důkladně vyrostl. Nečekaně se jí ozve ve sluchátkách androidova hlava, že mimozemšťan jde k ní. Následuje poplach vstupní komory, emzák se se vstupními kódy nezdržuje. Ale není kam utéct. Cizinec ji najde a chystá se ji zabít. V poslední chvíli otevře dveře do ošetřovny, odkud vyletí chapadla na mimozemšťana. Následuje souboj brutální síly. Mimozemšťan je fakt silák s obrovskýma nohama, kterými se zapírá do průchodu a bestie má zase pěkná kusadla. Trvá dlouho, než ho tvor udolá a zalehne.

Vědkyně je bezradná. Zbyl jí na přežití jen skafandr. Nečekaně přichází zpráva od androidovy hlavy, že mimozemských lodí je na planětě stejně jako pyramid více a že ji umí řídit. Androidovi nevěří, zradil, ale nemá na výběr. Musí ovšem jeho poškozené tělo a utrženou hlavu sama odnést z lodi. Vzápětí z povrchu vzlétá nepoškozená mimozemská loď a akceleruje mimo atmosféru. Android předpokládá, že poletí k Zemi. Vědkyně nesouhlasí. Cíl mise: mateřská planeta mimozemšťanů. Potřebuje pár odpovědí na své otázky. Že by vrátka pro další pokračování?

Poslední záběry jsou ze záchranného modulu. Mrtvola mimozemšťana se trhá a z něj vyskakuje v celé kráse… hádejte kdo?

* * *

Jestli jste dočetli až sem a film neviděli, nevadí. Je řemeslně velmi dobře natočený, plný speciálních efektů a je i opakovaně na co koukat. Už se těším, až vyjde na bluray disku ;-)

25.8.2012
Ukázky tvorby animací najdete na stránkách WETA studia, které dělalo i Avatara:
http://www.wetafx.co.nz/features/prometheus/

7.11.2013
Nepoužité scény, především souboj pozemšťanky a mimozemšťana v záchranném modulu:

 


Napsat komentář

4 Komentářů k tomuto příspěvku

  • avatar
    Vlastik

    Přidáno video – nepoužité scény

  • avatar
    Vlastik

    No já to napsal z jedný ruky druhý den po filmu, takto to ze mě vypadlo a bylo. Chtěl jsem to hodit jen jako delší komentář, ale ten film si zasloužil něco více. Přidal jsem poster a pár trailerů, to je vše. To zvládneš také.
    Jak říkávala Grace Jakeovi: “Dokud je to čerstvé!” A má pravdu :D

    Nového “smrtícího” Batmana jsem neviděl a ani v TV se na něj nedívám, snad až jednou budu mít pohromadě všechny díly, užiji si ho najednou jako třeba Harryho Pottera, kterému jsem se do té doby také důsledně vyhýbal. Podobně Pán prstenů.

    V IMAXu Praha jsem byl na Avatarovi, tak jestli jsi myslel tento článek, tak to určitě nesrovnávej a napiš svůj vlastním stylem ;)

  • avatar
    DiGGiT

    Zrovna tu vyjde takový obsáhlý článek a ja si ho nemůžu přečíst :-(
    Nechci si kazit překvapení :D
    Já byl zase v IMAXu na Batmana a taky jsem přemýšlel o nějaké zmínce,
    ale asi bych to nedokázal zpracovat do takové podoby jako ty.