Avatar FanFiction

Příběh nekončí – 2. Návrat (12.část)

Od , 15.Led 2023 v 19:26 , zařazeno v Příběh nekončí

8 let, 9 měsíců a 13dní, uběhlo od publikace minulé části. Zde je pokračování:

Nebylo to jen houpání zapletených obřích listů, které udrží i více než jednoho dospělého Na’vi, co ho uspávalo. Tvar listů, snadná možnost vyšplhaní nahoru, protože již těsně nad zemí hlavní kmen opouštěly odbočující větve a spousta krátkých pahýlů dělala ze stromiska téměř dokonalý žebřík, který lákal k výstupu. Díky tomu zejména děti tyto stromy milovaly. Na neodolatelnosti pro strom, bylo ještě něco. Nebylo to jen tvarem, který velice usnadňoval šplhání. Strom přitahoval falešnými feromony. Prolemuři jsou také přitahováni stromem, protože mají podobnou fyziologii jako Na’vi. Predátoři jsou naopak těmito stromy odpuzováni. Dětské hřiště to však moc idylické není, alespoň na pozemské poměry ne. Na stromě je bezpečno z hlediska predátorů, proto dospělí na strom své děti pouští. Ve skupinách i samotné. Největším nebezpečím je strom samotný, pokud se od něj nedokážete včas odtrhnout. Strom je jedovatý. Naštěstí pro Jekea nejsou všechny části jedovaté stejně dokonce ani stejným způsobem.
Nejméně, respektive téměř vůbec není jedovatá kůra. Naopak nejvíce jedovaté jsou plody, u kterých se míra jedovatosti značně mění podle uzrání. Dokud se neoloupou jsou neškodné, neboť toxická je jen dužina. S listy to také není úplně jednotné. Mladé, čerstvé listy jsou nejtoxičtější, ale i záleží na aktuálním množství vláhy, která pomáhá stromu jed produkovat a distribuovat do všech částí. Není tedy snadné odhadnout míru omamných účinků.
Na’vi tohle znají, alespoň většinu. Jen přesná tajemství plodu si nechává tsahik pro sebe a podle přesné odrůdy stromu a stupně uzrání dokáže plody zužitkovat. Tyto tajemství se dědí po generace z tsahika na tsahika. Listy omámí mysl, která uvede tělo do spánku, tak jak se právě děje Jakeovi.
Mezi na’vi se o tom vypráví spousty příběhů. Většina jich vypráví o halucinačních účincích, ale ne každý měl to štěstí účinkům se vymanit a probudit se.
Hrající si děti dobře vědí, že nesmí usnout, proto mají dovoleno na strom lézt pouze ve skupině a maximálně se vyhýbat listům. Tedy alespoň těm nejzelenějším, které svým sytějším zbarvením projevují svou sílu.
Jake ještě neznal tento strom, kterému Na’vi říkají ba’bou. Jake upadl do tvrdého spánku a začal snít.

 
(pokračování zde)


Napsat komentář

2 Komentářů k tomuto příspěvku

  • avatar
    Vlastik

    Jsem rád, že je tu od služebně staršího spisovatele po předlouhé době pokračování jeho příběhu, moc děkuji. Před jeho přečtením si znovu přečtu zapomenuté příběhy z dob počátků tohoto webu, což chce čas a klid, který nyní nemám. Mám se tak aspoň na co těšit.